Tanker til eftertanke

Jeg bringer et glædeligt budskab - fjenden er i landet!

Ved Sjørring Volde i Thy står der en mindesten for Folke Trier Hansen, højskolemand, valgmenighedspræst m.m. Den tre tons tunge granitsten er hugget af kunstneren Erland Knudssøn Madsen og har et bølgende Dannebrogsflag og følgende indskrift på stenen: ”Jeg bringer glædeligt budskab, fjenden er i landet!”.

Citatet stammer fra Saxo. Han beretter om en tid, hvor folk lå i dvale. Selv i kongens borg foretog man sig ingenting – det vil sige udover at spise, drikke, fordrive tiden med forskellige smålege og sove. På stranden sidder en dreng, der hedder Folke. Han spejder ud over vandet, der omgiver landet, og pludselig får han øje på skibe. Det er fjendens skibe, svenskernes skibe, og han iler af sted til kong Vermunds borg og råber, jublende af glæde: ”Jeg bringer glædeligt budskab, fjenden er i landet!”. Da rejste kong Vermund sig til kamp – og sejr!

I første omgang en mærkelig historie. For hvorfor jubler Folke? Hvorfor glæder han sig over udsigten til krig, til blod, vold og fjendskab? Men denne fortælling handler ikke om storpolitik, samfundsliv og måden, vi er sammen på, men den handler om åndskamp; om at menneskelivet altid er et kampliv, ellers forfalder mennesker til et liv ligesom dyrene: Sove, spise, drikke og lade sig underholde.

Vor tid synes at hylde det modgangsfrie liv, men det eksisterer ikke – i hvert fald ikke for voksne mennesker. Selve det at være menneske er at stå i en kamp. En kamp mellem godt og ondt, lys og mørke, opbygning og nedrivning, lethed og tyngde.

Fjenden kommer ikke altid udefra i skikkelse af en synlig og let identificerbar skikkelse, den kan lige så godt komme indefra, fra os selv og vores selvcentrerethed, magelighed og trang til underholdning og fristelsen til at lukke andre ude.

Digteren H. V. Kaalund siger i sangen ”Jeg elsker den brogede verden”:

Kamp må der til, skal livet gro,
ej kamp blot for dagligt brød,
men kamp for frihed i liv og tro –
thi evig stilstand er død.

Det betyder, at der er noget, der er bedre end andet. At der er noget, der er værd at kæmpe for. At der er værdier, som vi må forsvare, hvis de ikke skal udslettes af fjenden. Det gælder i samfundet, i kirken og i privatlivet, og det gælder i den arv, vi giver videre.

Der er meget på spil!

Men det er kampen værd!

Det er livet værd!

Alice Pedersen, sognepræst.

Denne side er fuld af tanker fra vores præster Alice Pedersen og Simon Emil Koefoed. Har du idéer eller kommentarer til Tanker til eftertanke, er du velkommen til at kontakte Alice eller Simon. Du kan finde deres kontaktoplysninger herunder:

Har du lyst til at læse tidligere "Tanker til eftertanke", kan du trykke på disse link.
August 2013
September 2013
Oktober 2013
November 2013
December 2013-Marts 2014
April-August 2014
August-November 2014
December - April 2015
Maj - August 2015
September - November 2015

Du kan godt finde kalenderen frem og sætte kryds ved efterårets højskolearrangementer. Emnerne er både salmesang, besøg af biskoppen samt Benny Andersens digtning.

Mangler du et overblik over arrangementer i løbet af de næste måneder? Du kan altid danne dig overblik over både gudstjenester og arrangmenter ved at klikke herunder.