-eftermiddage

"Rejsende i eventyr og viser... at du kan blive glad og tankefuld tillige!”

En eventyrlig eftermiddag for alle  barnlige sjæle!

Selv H.C. Andersen ville nok blive “glad og tankefuld tillige “, hvis han oplevede sine eventyr med stemme krop og musik blive levendegjort af skuespiller con Amore Eva Marie Ømark og pianist Carl Erik Byskov ! Med talent og og sans for eventyrenes skønhed, humor og stormfulde følelser, ledsaget af musik, der fortryller, kan du opleve en lille perlerække af H.C. Andersens elskede eventyr og digte. Dertil fællessang af kendte og ukendte H. C. Andersen sange fra " Det er Liv at synge" illustreret  med Andersens unikke papirklip.

Tid & sted

Tirsdag d. 6. februar kl. 14.30 i Enghøj Sognegård. 
Pris 50,-kr. inkl. kaffe og brød. 

Mit hjerte er af sten.

Om jagten på kæmpesten, stendysser og vejvisersten i Nationalpark Mols Bjerge

Danmark er slet ikke et klippeland. Alligevel har vi så mange sten. Og måske netop derfor har danskere en særlig forkærlighed for sten. Vis mig en parcelhushave uden sten. Hvidmalede sten ved indkørslen, trædesten, stendige, stenkantede bede, en stor sten i græsplænen osv. Få tænker på, at alle vores mange sten er kommet med kæmpestore glechere under de sidste 2,6 millioner års mange istider fra tre af vores nordiske brødrelande, Norge, Sverige og Finland.

Nationalpark Mols Bjerge arbejder med og formidler historien om de store sten, sporene af de enorme gletchere, der havde dem med hertil og smed dem, hvor de nu stod, da de smeltede væk. Foredraget fortæller om konkurrencen om at finde nationalparkens største kampesten og hvad vi også fandt – ud over vinderen, Store Rønsten, på 51 tons. I 2017 flyttede vi to marksten – ud til landevej og beundring.

Mange mennesker har hadet geologitimerne i deres skoletid og den støvede lærdom om ”ledeblokke”. Foredraget viser smukke sten med fantastiske historier fra nationalparkens faste årlige udstilling på Ebelfestivalen. Men allerede for 5.500 år siden var danskerne ellevilde med sten. Dengang besluttede vi os for at stoppe med at være rejsende jæger og blev bofaste bønder – og så startede byggeriet af måske 30.000 stendysser i Danmark. Kun ca 2000 er tilbage, men rigtig mange på Kalø-Mols, hvor nationalparkens frivillige nu laver naturpleje og gør den flotte og synlige igen. Få en håndfuld af de bedste historier om dysserne og deres sten – ikke mindst Agri- og Poskærdyssernes tvillingesten på 19 og 16 ton. 

I Andelstiden gik jagten på stendysserne virkelig ind. Jens Vejmand tog for sig af de byggematerialer, der var lige ved hånden, til skærver og til de vejvisersten, som er en hel unik og ny kulturminde - enestående for Djursland. Hør og se om nationalparkens vejviserstenprojekt – også med eksempler fra Randers. Ringen er sluttet. Mit hjerte er af sten – er dit?

Tid & sted

Tirsdag d. 6. marts kl. 14.30 i Enghøj Sognegård.
Pris 50,-kr. inkl. kaffe og brød. 


 

 

 


For alle

"Boller op og boller ned, boller i min mave, hvis jeg ingen boller får, så laver jeg ballade!" Det er snart fastelavn og det skal naturligvis fejres.  

For voksne

Tirsdag d. 6. februar byder vi velkommen til skuespiller Eva Marie Ømark og pianist Carl Erik Byskov. De vil sammen gennem sang, musik og fortælling tage os med ind i H. C. Andersens univers.