Sogneudflugt

Til Jelling

Årets sogneudflugt går til Jelling.

Vi begyndte med at køre til ”Den genfundne Bro” i Vestbirk, hvor vi drak formiddagskaffe. Broen er en 13 m høj stålgitterbro, der fører over en gren af Gudenåen. Den blev bygget i 1899 som en del af privatbanen mellem Horsens og Bryrup.

I 1920’erne erstattede man broen med en dæmning, som blev bygget hen over broen. I 2014, da jernbanen for længst var blevet nedlagt og banestrækningen omdannet til en vandre- og cykelsti, begyndte man at grave broen fri igen, og den fremtræder nu i sin gamle skikkelse og er et yndet turistmål.

Derefter kørte vi til Jelling. Her begyndte vi med at høre et foredrag om Jelling og kongerne og kristendommens indførelse i Danmark, inden vi på egen hånd udforskede oplevelsescenteret ”Kongernes Jelling”, monumentområdet med højene, Jellingstenene, kirken og skibssætningen, den største i Europa.

I oplevelsescenteret kan man bl.a. se en væg med hele den danske kongefamilies forgreninger lige fra Gorm den Gamle til den nuværende kongefamilie. Hele området er omgivet af Ingvar Cronhammars installation fra 2013, der markerer forløbet af den gamle palisade.

Frokosten indtog vi på Jelling Kro.

På hjemturen gjorde vi holdt på toppen af Ejer Baunehøj, 171 m over havets overflade. Her drikker vi eftermiddagskaffe.

Sogneudflugten var tilrettelagt af Ruth Nielsen og Kristian Degnbol Christensen.