valg til menighesråd

Hvad laver et menighedsråd?

Menighedsrådet kan sammenlignes med en slags bestyrelse for den lokale kirke. Det er demokratisk valgt – dvs. at du som medlem af folkekirken har indflydelse på, hvem der skal sidde i menighedsrådet i din kirke

Der er aktuelt 1.749 menighedsråd i Danmark. Et menighedsråd består af mellem 5 og 15 valgte medlemmer samt sognets præst(er). Antallet af medlemmer afhænger af antallet af folkekirkemedlemmer i sognet.

Menighedsrådet skal understøtte gode vilkår for evangeliets forkyndelse i sognet. Det betyder i praksis, at menighedsrådet både har en række administrative og strategiske opgaver.

• Menighedsrådets opgaver er bl.a.:
    • at være arbejdsgiver for de ansatte i kirken, bortset fra præsterne
    • at lave visionsarbejde og derigennem være med til at bestemme, hvilken retning den lokale kirke skal gå i, og hvad der skal prioriteres
    • at indstille ny præst, når stillingen er ledig, samt ansætte nyt personale
    • at sørge for vedligeholdelse af bygninger, både kirken, sognegården og præsternes embedsbolig
    • at sikre gode vilkår for ansatte og frivillige i kirken, så de kan udføre deres opgaver bedst muligt
    • at samarbejde med øvrige lokalforeninger, f.eks. lokalråd, borgerforening, spejderne etc.
  • Menighedsrådsmedlemmer er lige så forskellige som medlemmerne af folkekirken. Dvs. nogle går ofte i kirke, andre kommer mest til højtiderne, nogle er unge, andre er ældre, nogle går op i babysalmesang, andre i det sociale arbejde.

Det er vigtigt, at et menighedsråd afspejler alle de mennesker, der hører til kirken, da det er her, der bliver truffet mange vigtige beslutninger om både den lokale kirkes liv og fremtid.

I Enghøj Kirke er der selvfølgelig også valg til menighedsrådet. Valgprocessen begyndte i november, hvor portalerne www.valgportalen.menighedsraad.dk samt www.menighedsraad.dk åbnede.

Den dato, du bør hæfte dig ved, er d. 20. august kl. 19.00. Der holder menighedsrådet ved Enghøj Kirke orienteringsmøde. Her skal menighedsrådet bl.a. orientere om arbejdet i den forløbne funktionsperiode, kommende opgaver, datoer og regler for valgforsamlingen og antallet af kandidater, der skal vælges til menighedsrådet. Efter orienteringsmøde er det menighedsrådmøde, hvor alle er velkomne.

Få et indblik i, hvordan det er at være menighedsrådsmedlem.

Hvor længe har du siddet i menighedsrådet? Og hvorfor sidder du der?

”Det er min første periode, så dette er mit tredje år. Jeg sidder i menighedsrådet fordi, at jeg siden jeg var barn har haft en naturlig gang i kirken, gennem den børneklub, der er i min lokale kirke, og pga. jeg ved sidste menighedsrådsvalg blev opfordret til at stille op. Jeg så menighedsrådet som en fantastisk mulighed for at komme til at få et indblik i hele arbejdet omkring kirkens virke, samtidig med at jeg fik muligheden for at kunne bidrage med de kompetencer, jeg har.”
Trine Brüner Kristensen, 27 år, Sct. Clemens Kirke

”Jeg har siddet i menighedsrådet siden 2008 – så 11 år. Jeg sidder i menighedsrådet for at give noget tilbage til den kirke og menighed, der har givet mig så meget. Samt være med til at bære en institution videre, så den fortsat er relevant. ”
Kasper Laursen, 31 år, Sct. Peders Kirke.

“Jeg har siddet i menighedsrådet i flere omgange de seneste 20-25 år. Her i seneste omgang har jeg været med i 2 år. Jeg sidder i menighedsrådet, fordi jeg er folkekirkeligt interesseret, så jeg vil gerne være med til at skabe gode rammer til forkyndelsen. Jeg ville egentlig gerne have haft en pause, men da jeg flyttede til Langå, var der et behov, fordi der var lidt problemer i menighedsrådet, og så sagde jeg ja til at hjælpe. Det er vigtigt at støtte op om det kirkelige, der er lokalt.”
Jørgen Feldbæk Nielsen, 56 år, Langå Kirke.

Hvad er det sjoveste ved at sidde i menighedsrådet?

”Det sjoveste ved at sidde i menighedsrådet er muligheden for at være en del af fremtiden, da folkekirken er i gang med en forandring.”
Trine Brüner Kristensen, 27 år, Sct. Clemens Kirke

”Det er så forskellige ting, vi tager vare på og kan være med til at udvikle. Og samtidig er det en kulturskat, som skal passes på.”
Kasper Laursen, 31 år, Sct. Peders Kirke

”Det bedste er, når der er tid til at diskutere, hvad vi gerne vil som kirke. Det er måske det, vi alle sammen er gået i menighedsrådet for. Det er ikke så sjovt, når det administrative fylder for meget, for det sidder jeg også med til daglig, så det er jeg helst fri for. Men når man er arbejdsgiver, så skal man sørge for gode forhold, og så er der sommetider knap så meget tid til det sjove. Derfor var vi for nylig et døgn på refugium for at få tid til at diskutere det, der ellers ikke altid er tid til. Som hvordan vi lukker op mod lokalsamfundet og gør kirken relevant i dag.”
Jørgen Feldbæk Nielsen, 56 år, Langå Kirke

sorggrupper