D. 29. marts er det Marias bebudelsesdag. Vi kan ikke samles til gudstjeneste, som vi plejer, så derfor får I nogle tanker om dagen her.

I den lille landsby Monterchi i Toscana, Italien, ligger et museum, der måske er verdens mindste. Det har kun ét billede, nemlig Madonna del Parto (den gravide madonna) af Pierro della Francesca. Billedet vakte opsigt omkring 1450-1475, da det blev malet, for kunne man male Jomfru Maria på den måde? Jeg besøgte museet sidste sommer og tilbragte en del tid med at meditere over billedet. Hvad vil det mig?

Foran på Marias kjole er der en sprække, og forhænget, som de to engle holder til side, indikerer også en åbning. 

”Der er en sprække i alting, det er sådan, lyset kommer ind”, synger Leonard Cohen i en smuk sang. Eller vi kunne også sige, at lyset kommer ud.

Åbningen eller sprækken bliver for mig at se en åbning til Guds mysterium, som vi aldrig kan komme til bunds i. En åbning til noget hemmelighedsfuldt – og dog ved vi, hvem Maria bærer på: Jesus.

Der går en lige linje fra Marias bebudelsesdag tilbage til skabelsen, til Guds programerklæring: ”Der skal være lys!”.

Maria Bebudelsesdag er begyndelsen til Guds nyskabelse: Der skal være nyt lys, og han hedder Jesus Kristus.

Omkring Marias Bebudelsesdag og også når vi siger trosbekendelsen: ”født af jomfru Maria…”, kommer samtaler meget nemt til at handle om biologi. Men det er ikke interessant, hvordan det gik til. For vi skulle hellere tale teologi, for så handler dagen om, at det nye lys kommer fra Gud – og ikke fra mennesker.

Eller vi skulle meget hellere tale om livstydning: Hvad betyder det, at Gud sagde: ”Der skal være lys”, og at Guds lys nu får et navn, Jesus Kristus?

Så bliver Marias Bebudelsesdag til en dag om at se med nye øjne. Se det forunderlige i det almindelige. Se Guds godhed og storhed i det banale. Se Guds mysterium i hverdagen. Se en fremtid oplyst af Guds lys. Se mit liv og mine omgivelser med lysøjne.

Gå i mørket med lyset.
Gå i visheden om
ikke at gå alene.
Gå med lyset. Kom!
             Sten Kaalø.

Alice Pedersen,
Sognepræst.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk