Kyndelmisse slår sin knude…

Sangen er et stemningsmættet naturbillede, skrevet under en usædvanlig lang og kold vinter. Digtet beskriver kyndelmisse; tiden midt på vinteren. Thomas Laubs melodi fra 1914 understøtter fornemmelsen af, at vinteren er gået i knude.

Digtet er ouverture i Trækfuglene

Digtet optræder som Ouverture i digtsamlingen Trækfuglene, en Naturkoncert fra 1838.

Det er ejendommeligt, at Trækfuglene rummer både en ouverture, Det er hvidt herude, og et præludium, Sig nærmer tiden. Mens præludiet behandler trækfuglemotivet symbolsk – Blichers egen ”trækfugletilværelse”, som lakker mod enden – fastholder ouverturen – måske bortset fra slutlinjen – et rent stemningsmættet naturbillede: hvidt, koldt og tyst. Til forskel fra de følgende 30 digte, der alle behandler enkeltstående trækfugle – ofte tegnet med gennemskuelige menneskelige træk – er det i dette vinterdigt standfuglene som krage og skade og sågar hønsegårdens pralende hane, der omtales.

Blicher skildrer den ubarmhjertige vinter

Vinteren 1837/38 var usædvanlig kold og langvarig, og Blicher havde lige rejst sig fra et langt og udmattende sygeleje. Han havde derfor den rigtige baggrund for at skildre den ubarmhjertige vinter.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk