Skærtorsdag er dagen, hvor Jesus tager afsked med sine disciple ved et sidste måltid. Men hvad handler dagen om? Og hvad betyder ‘skær’ egentlig?

Skærtorsdag er dagen før langfredag, hvor Jesus bliver korsfæstet og dør. Aftenen før samler han sine disciple til påskemåltidet. Efter måltidet forråder Judas Jesus til de romerske soldater for 30 sølvpenge.

Fest for nadveren

Skærtorsdag fejrer vi nadveren, hvor Jesus deler brødet og vinen med sine disciple. Med måltidet viser han, at han giver sig selv – ligesom han dagen efter giver sit liv for menneskenes skyld. Lige siden er måltidet blevet gentaget ved nadveren i gudstjenesten. Mens skærtorsdag ikke er helligdag i for eksempel Sverige og Tyskland, har dagen altid været helligdag i Danmark, hvor der også er tradition for at spise sammen med familie og venner.

Fra jødisk påskemåltid til kristent

Påskefesten er den ældste kristne fest. I Bibelen kan vi læse, at Jesus og disciplene, som jo var jøder, spiser det jødiske påskemåltid, der markerer jødernes sidste måltid, inden de blev befriet fra slaveriet i Egypten. Den kristne påske bygger altså også videre på den jødiske.

Rene torsdag

Johannesevangeliet fortæller, at det også er ved det sidste måltid, at Jesus vasker disciplenes fødder, som en tjener normalt ville gøre det. Det gør han for at vise dem, at den største er den, der tjener de andre. Her fra har dagen sit navn skærtorsdag, som betyder rene torsdag.

Derfor fejrer vi fælleskab og tilgivelse skærtorsdag

Judas, der vil forråde Jesus, og Peter, der senere fornægter Jesus, er begge med ved det sidste måltid. Det er de, selv om Jesus ved, hvad der vil ske. Jesus tilgiver dem på forhånd og inviterer dem med i fællesskabet trods deres svaghed og ondskab. Nadveren, som vi kender den i dag, er en gentagelse af det fællesskab, hvor der ikke stilles krav, og hvor alle kan få tilgivelse.

I Enghøj Kirke er der gudstjeneste skærtorsdag kl. 10.00 v. Daniel Vigtoft Jakobsen.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk